29 Ocak 2013 Salı

Dünya Engelliler Günü: Dilenmiyoruz direniyoruz!

Bugün 3 Aralık “dünya engelliler günü” yaşamsal gerçekliğimiz şenliklerle şölenlerle cilalı söylemlerle oluşturulacak illüzyonun altında ezilmesin diye sokaklardayız. Zira ulusal ve uluslar arası mevzuat eşitlikten söz ediyor olsa da pratik ayrımcı , engellemeci örneklerle doludur. Ne Orman Genel Müdürlüğü’nün engelli eleman alımında yarattığı çifte standart unutulur ve ne de özürlüler şurasının açılışında karşılaşılan  engelleme kabul edilebilir bir tutumdur. Bakırköy 80. yıl özürlüler  rehabilitasyon merkezinden destek alan engellilere uygulanan vahşi işkencenin de hiç hazmedilir bir tarafı yoktur.Bu vahşeti kınıyor sorumlularının en ağır cezaya çarptırılmalarını istiyoruz.

Görülüyor ki engellilerin sorunlarına çözüm beklediği mekanizmalar engellilere sorun çıkarıyor. Parlamento bile 4 yıl önce yürürlüğe koyduğu görme engellilere imza özgürlüğü getiren düzenlemeyi şimdi geri alıyor. Engelliler işte bu tabloyu değiştirmek için meydan okuyor. Alanlarda fermanlarını haykırıyorlar.


Engelliler fermanı

ENGELLİLER  DİYOR Kİ:

1- Onurlu itibarlı ve insanca bir yaşam sürdürebilmeleri için engellilere bir dilenci gibi değil,
bir insan, bir yurttaş gibi muamele edile…

2- Engellilerle ilgili Sağlık Kurulu Raporları  Dünya Sağlık Örgütü normlarına uyumlandırıla,  engelliliğin tanımında sadece tıbbi değil, sosyal ve çevresel etmenler de gözetile, engellilerin hak kaybına neden olan  Balthazard uygulamaları sona erdirile,Maliye Bakanlığının hastahane sağlık kurullarını yok sayan, raporlara müdahale keyfiyetinin önüne geçile..

3- Halkın sağlığa erişimini zorlaştıran; muayene, tedavi, ameliyat ve ilaçlardan katılım payı alınması durdurula , engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı tıbbi malzeme ve araçların teminindeki kamusal katkıyı kısıtlayan sağlık uygulamaları tebliği yürürlükten kaldırıla..

4- Bitişiğindeki bir alış veriş merkezi inşaatından  gördüğü hasar nedeniyle faaliyetleri durma raddesine gelen  İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastahanesi sağlık bakanlığı tarafından tamir ettirilerek derhal  hizmete sokula..

5- Özürlüler yasasında da öngörüldüğü üzere engellilerin günlük yaşamda, kent yaşamında ve toplumsal yaşamda görünür bir hale gelebilmeleri için kentlerin ve toplumsal yaşam alanlarının engelliler için erişilebilir bir zemine dönüştürülmesi süreci eksiksiz ve zamanında tamamlana…

6- Mevzuatta yer alan kamu sektörü için % 4  özel sektör için % 3 oranında engelli çalıştırma zorunluluğuna ilişkin yükümlülükler layıkıyla yerine getirile, % 80 oranında boş tutulan kamu kadrolarında engelliler istihdam edilerek çalışma hakkının gaspı sona erdirile, kamu hem çalıştırma hem de bu yönde özel sektörü denetleme iradesini adamakıllı göstere…

7- Çalışamayan yada  çalıştırılmayan ve bu nedenle devletten aylık alan engellilerin sözkonusu aylıklarına zam yapılarak en az asgari ücret hizasına getirile..

8- Engelli santral operatörü alımında ayrımcı tutum ve yaklaşımıyla yayınlanan ilanda görme işitme ve zihinsel engellileri açık bir dille kapsam dışına iten Orman Genel Müdürlüğü’nün  bu doğrultuda gerçekleştirdiği işlem geri alınarak sorumluları hak ettikleri cezaya çarptırıla..

9- Kapatılan Niğde Körler Okulu derhal geri açıla ve hiçbir şart ve koşulda bir daha kapatılmaya…

10- Arsasının rant değeri her ne olursa olsun Reşitpaşa’da bulunan Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’ne dokunulmaya…Ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ilgili sözleşmeyi yenileye..

11- Özel rehabilitasyon merkezlerinde psikolog çalıştırma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve ilgili bakanlık tarafından yayınlanan genelge derhal geri alına…

12-Mecliste görüşülmekte olan borçlar kanunu ile düzenlenen ve görme engellilere yeniden imza tanığı zorunluluğu getiren hüküm, yasanın son hali verilmeden derhal gözden geçirile ve görme engellilerin imza özgürlüğüne getirilen bu kısıtlama tez elden kaldırıla..

13- Engellilik hali; yetersiz sağlık, yetersiz eğitim, yetersiz beslenme, iş ve trafik cinayetleri gibi önlenebilir nedenlerin bir sonucudur ve kaynağında yoksulluk ve yoksunluk yatmaktadır. Bu nedenle engellilerin ve engellerin çoğalmasını engellemek için yoksulluğu ve yoksunluğu önleyici önlemler alına…

Her kim ki bu fermana kulak asmaya, defteri dürüle…

Halkevleri Engelli Hakları Atölyesi

Engelli hakları mücadelesi engelliliği yaratan nedenler ortadan kalkıncaya ve engellilerin sorunları çözülünceye kadar devam edecektir.

Hiç yorum yok: